Lotorpsmetoden andningsmassage

Start

Andningsterapi

LotorpClinic

Förbättrad andningsteknik

Sök LotorpClinic

Sök terapeut

Bok om Lotorpsmetoden

Utbildning

Patientberättelser

Intervjuer

Forskning

Donationer

Kontakt

Media

Länkar

Sitemap

Info in English

Intervjuer med personer som fått hjälp av Lotorpsmetoden

Solveig Enberg, doftöverkänslig
Göran Axelsson, hosta och pollenallergi
Johan Petersson, axelproblem och stel bröstkorg
Maria Karlsson, statiskt jobb och stress
Magnus Persson, motionerande astmatiker


Solveig Enberg

- Jag har fått livskvaliteten tillbaka.

Det började för Solveig som för många andra: Envisa förkylningar som inte ville ge med sig. Trots en rad medicinkurer. Diagnosen pendlade mellan allt från bihåleinflammation till stressreaktion. Visst hade Solveig mycket att göra som lärare på Åsa Folkhögskola, men någonstans innerst inne trodde hon att det var något annat som var orsaken.

Hon kom lösningen på spåren en dag när hon av en slump pratade med sin läkare på telefon samtidigt som hennes dotter stod intill henne i hallen och borstade sitt hår.
- Jag började tokhosta, något annat kan jag inte beskriva det som. Det här var visserligen en hosta jag levt med en tid, men min läkare sade spontant "du kanske är överkänslig mot dofter". Och helt plötsligt förstod jag sambandet. Det här hände ju när jag träffade människor som hade mycket parfym på sig, när jag blev utsatt för rökning och bilavgaser eller andra typer av kemiska dofter, berättar Solveig.

Socialt handikapp

Fast det här med doftöverkänslighet hade hon dålig koll på. Kunde man vara allergisk mot hårspray?
- Jag blev deppig av att ständigt vara förkyld. Men jag insåg att jag inte kunde vara världsunik. Så jag började läsa på om doftallergi och det visade sig att det fanns många fler som jag. Men eftersom det här är lite av ett socialt handikapp, så upptäckte jag att personer med doftallergi också isolerade sig. Man slutar helt enkelt att umgås med folk i värsta fall. Så gjorde jag. Jag stannade hemma. Allt för att exponera mig så lite som möjligt.

Olle uppmuntrade

Med den ökande kunskapen tog Solveig mod till sig och skrev till en rad allergikliniker för att kunna starta ett nätverk för doftöverkänsliga. Hon fick svar från Olle Löwhagen som är professor inom allergimedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.
- Han uppmuntrade mig och gav mig kurage. Nu när jag visste vad som var orsaken var det läge att göra något åt mina egna besvär.

Sista "snäppet"

Solveig fick sommaren 2006 höra talas om massör Janne Karlsson i Lotorp och att han hade en form av andningsmassage som hjälper personer med andningsbesvär och allergiliknande symtom.
- Jag är en skeptisk person till min natur och hade väl inga egentliga förväntningar inför första behandlingen. Men det stod snart klart att det här skulle bli det sista "snäppet" för mig för att må bra. Janne knådade upp min midja, bröstkorgen och ryggen och jag kände att jag fick in mer luft i lungorna än jag någonsin fått tidigare! Wow! Redan efter denna första behandling blev jag bättre än jag blivit med någon medicin tidigare.

Livskvaliteten tillbaka

Med behandlingen följer även hemövningar hur man ska sköta sin andning för att bibehålla den positiva effekten. Det har gjort susen för Solveig och idag tycker hon att hon fått tillbaka sin livskvalitet.
- Det går inte att jämföra med hur uselt jag mådde för 6-7 år sedan. Visserligen blir jag inte helt av med min doftöverkänslighet, men den är betydligt lindrigare och jag orkar mer både hemma och på jobbet. Jag har också startat ett nätverk för personer med dessa besvär och håller distanskurser på folkhögskolan.
Läs mer om nätverket för doftöverkänsliga på www.doftoverkanslig.se




Göran Axelsson

- Jag skrämde slag på folk!

Alla värden var bra. Utandningskapaciteten var lite nedsatt, men det var inget konstigt eftersom Göran varit pollenallergiker i femton år. Det var ändå inte förklaringen till att han inom loppet av ett halvår drog på sig tre lunginflammationer. Läkarna visste helt enkelt inte vad de skulle göra härnäst för att hjälpa.
- Jag hade kanske slarvat lite. Jobbat fast jag varit sjuk. Du vet, man är ju envis, berättar Göran, och fortsätter:
- Det var 2004 som jag blev riktigt dålig. Förutom lunginflammationerna hostade jag mycket. Det samlades tjockt slem i halsen och jag hade svårt att andas. Jag försökte motionera som vanligt, men jag skrämde ju slag på förbipasserande folk när jag mitt i joggingrundan stannade för att hosta. De trodde jag höll på att kvävas eller få en hjärtinfarkt!

Begynnande kol?

Göran fick en remiss till lungkliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Här trodde de att han hade begynnande kol. Symtomen tydde på det. Men testproverna visade alldeles för bra värden, så den diagnosen var för osäker.
- Jag trodde inte heller att det var kol. Men tiden gick och jag blev allt sämre. Då var det min svärdotter som föreslog ett besök hos Janne Karlsson. Hon hade fått massage hos honom och är själv massageterapeut, så jag ringde Janne våren 2006.
Det som hände hos Janne beskriver Göran som omvälvande. Redan första behandlingen gjorde skillnad. För att inte tala om den mängd slem som frigjordes när Göran fick sitt mellangärde, bröst och rygg masserat.
- Men det bästa var ändå lektionen jag fick i konsten att börja andas rätt. Eller som Janne sa till mig: "du andas ju inte!". Med massagen och andningstekniken fick jag så mycket syre att jag blev yr!

Upp till mig själv

Göran har efter bara en handfull behandlingar blivit så pass bra att hans andningssvårigheter inte längre hindrar honom att göra det han vill. Jobbet som servicetekniker på ACC där han jobbar med service och besiktning av inomhusklimat går lättare. Fritiden med sambon och sommarstugan och allt det andra har blivit enklare. Han har börjat löpträna igen och när han har mycket omkring sig tar han till de knep Janne lärt honom.
- Jag är en lugn person av mig, men ibland byggs det upp en inre stress och då får jag koncentrera mig på min andning. Det är upp till mig själv att förvalta de goda effekter jag uppnått hos Janne, men samtidigt är det en skön känsla att ha Janne som backup om jag skulle behöva ytterligare behandling.




Johan Petersson

En golfpro med axelproblem

För en golftränare är en god rörlighet i axlarna a och o. Johan Petersson, huvudansvarig golfpro på Finspångs Golfklubb, hade haft besvär med sin ena axel under en tid.
Johan har varit golfpro under många år. Ett jobb han stortrivs med. Men under högsäsong kan det vara extremt stressigt. Golflektionerna avlöser varann och det är liten tid att återhämta sig.
- Allt hänger väl ihop på något sätt. Jag har dels haft förslitning i min ena axel och tvingats till operation. Dels har jag spänt mig för att kompensera smärtan vilket lett till att jag lätt dragit på mig mjölksyra. Under perioder har jag också känt en trötthet när jag egentligen inte borde bli trött, jag är ju i god kondition, berättar Johan.

Ett lyft

Johan tog traditionell massage av axelpartiet och det lindrade för stunden, men besvären återkom alltid. Då bestämde han sig för att prova Janne Karlssons andningsmassage.
- Jag visste inte så mycket inför första behandlingen vad det hela gick ut på, men redan efter ett besök förstod jag att det här skulle bli ett lyft för mig. Det var som om Janne lossade hela bröstkorgen och plötsligt kunde jag andas ordentligt. Musklerna syresattes och jag fick upp rörligheten i axlarna rejält.
Johan fick lära sig tekniken att andas rätt och att tömma lungorna ordentligt. Han har också fått övningar att ta till när det blir mycket omkring honom.
- Den opererade axeln måste jag alltid ta hänsyn till och få masserad med jämna mellanrum, det är som det är. Men i kombination med andningstekniken som Lotorpsmetoden innebär kan jag jobba fullt ut. Det är toppen, säger Johan.




Maria Karlsson

- Nu är det slut med nattvandringarna

Nyåret 2006 fick Maria Karlsson ont i bröstet och en arm. Inte så konstigt, tyckte hon. Hon hade ju precis flyttat till ett hus i Finspång. Smärtan berodde nog på att hon burit på för tunga möbler.
Maria Karlsson jobbar med ekonomi på SAPA i Finspång. Ett relativt stillasittande jobb. Hennes arbetsställning förbättrade inte precis besvären hon ådragit sig, så hon sökte upp företagshälsan där hon fick tabletter mot smärtan i bröstet.
- Jag tyckte väl att det hjälpte litegrann. Jag funderade inte så mycket över det hela just då, jag trodde det skulle gå över. Som gammal hästtjej tyckte jag ju att jag hade bra fysik och eftersom tabletterna lindrade så lät jag det bero. Sedan trodde jag fortfarande att det onda kom ifrån flytten, berättar Maria.

Nattliga promenader

Men smärtan kom tillbaka. Hon fick flera doser smärtstillande tabletter under våren.
- Jag hade svårt att sova, så jag var uppe och gick om nätterna. Jag tyckte inte att jag fick luft. När jag gick ut i trädgården, stretchade och försökte ta djupa andetag blev det lite bättre.
Marias nattliga promenader hjälpte, särskilt de egna andningsövningarna, men så här kunde hon inte hålla på. Det förstod både hon och hennes sambo. När nästan hela sommaren 2006 passerat kontaktade Maria Janne Karlsson. Han hade "fixat" hennes tidigare ischiasliknande värk i benen.
- Janne konstaterade att jag hade många av de symtom man får när man inte andas rätt. Efter första behandlingen hade jag ont, det erkänner jag. Men samtidigt kändes det direkt att jag fick lindring. Jag lärde mig spänna ut bröstkorgen och efter bara fyra behandlingar var värken borta. Janne har en metod att mäta omfånget på bröstkorgen vid full in- och utandning och skillnaden mellan första och det senaste tillfället var över fem centimeter. Det är ett mått på hur mycket outnyttjad kapacitet jag hade. Men än viktigare är att kunna tömma lungorna rejält vid utandning.

"Skulle gått tidigare"

Maria säger själv att hon inte lider av vare sig astma eller allergier. Hon sätter samman besvären under 2006 med att hon förändrade flera viktiga bitar i sitt liv. Det hon upplevde som positiv stress reagerade kroppen negativt på och till slut sade den helt enkelt ifrån.
- Med Jannes metod har jag lärt mig att vara vaksam på kroppens signaler. Jag är noggrann med att göra mina andningsövningar och på jobbet kan jag gå ifrån en stund för att utföra dem i lugn och ro. Så här med facit i hand ångrar jag bara en sak: jag skulle ha gått till Janne mycket tidigare, säger Maria.




Magnus Persson

Vätternrundans baneman

Magnus Persson är en välkänd profil i trakten runt Vikingstad. Han har i alla fall setts av de flesta jobbpendlare när han varje dag cyklar de tre milen mellan hemmet och jobbet på Busskadecenter i Linköping. För Magnus är detta en lite lagom träningstur - han har avverkat 31 Vätternrundor!
Magnus Persson är en herre i mycket god kondition. Trots en mångårig astma håller han sin sjukdom i schack.
- Jag har astmamediciner för att ta hand om besvären när jag utsätts för sånt jag inte tål, som cigarettrök och avgaser. Jag går också på regelbunden kontroll på vårdcentralen i Mjölby. Men det som främst varit en hjälp är att jag tar regelbunden andningsmassage hos Tomas Öhman i Linköping. De senaste tre åren har jag gått fyra gånger på våren och fyra gånger på hösten, berättar Magnus.

Minskad medicinering

I takt med behandlingarna under dessa år har Magnus snudd på fördubblat sin lungkapacitet. Något som vårdcentralen i Mjölby också kunnat konstatera och dokumentera. En annan positiv effekt är att han dragit ner på sin medicinering. Läkemedlen finns numera med som säkerhet och backup vid behov. Själva behandlingen beskriver Magnus så här:
- Det är egentligen ingen skön känsla. Men efteråt, det är då allt släpper! Andningsmassagen har hjälpt mig mycket. Särskilt när det gäller att kunna motionera och leva ett aktivt liv. Jag har 31 Vätternrundor bakom mig och tänker väl klara av några till innan jag är nöjd!